Hari ni kak ema nak share resipi nasi kerabu Kelantan tanpa tumis. Nasi kerabu ni dah jadi juadah wajib tuk family kak ema tuk berbuka puasa, jom tengok resipi ni
Bahan bahan
Nasi Biru
4 pot beras
4 pot air - boleh tambah sekiranya beras anda jenis keras
1batang serai
3helai daun limau purut
3helai daun limau purut
Sambal kelapa (langkah 1)
½ biji kelapa parut putih digoreng garing – kpd yg suka sambal jenis halus, boleh tumbuk sekejap sj kasi hancur sedikit, kpd yg suka kasar dah x perlu tumbuk.
5 biji Bawang merah
½ inci Halia
1 btg serai
10-15 biji Lada hitam atau secukup rasa
sedikit gula perang kalau ada
garam & gula secukup rasa
5 biji Bawang merah
½ inci Halia
1 btg serai
10-15 biji Lada hitam atau secukup rasa
sedikit gula perang kalau ada
garam & gula secukup rasa
Sambal ikan (langkah 2)
Sekilo ikan kembung, direbus dan di ambil isinya
5 biji bawang merah
Sehiris halia
Sehiris halia
Cara :Tumbuk bawang merah, halia, garam dan sedikit gula. Masukkan isi ikan dan tumbuk sehingga hancur. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam kuali dan goreng sehinnga kering.
Setelah selesai untuk langkah 1 dan langkah 2 satu bahan tersebut di dalam kuali yang sama, gaul mesra sehingga sebati
Budu Masak
Budu secukupnya
sedikit air
1 asam keping
menisan secukupnya
daun limau purut secukupnya
sebatang serai dititik
sehiris halia
Semuanya dimasak bersama samapi mendidih.
menisan secukupnya
daun limau purut secukupnya
sebatang serai dititik
sehiris halia
Semuanya dimasak bersama samapi mendidih.
Air lada
Cili Merah & hijau
Cuka secukupnya - sampai sambal jadi berair
Garam & Gula secukup rasa
Kesemua bahan dikisar bersama sampai hancur
P/s gambar pinjam dari Google
Ulam-ulaman
Taugeh
Kobis
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Untuk lauk pauk yang menjadi sahabat utama untuk nasi kerabu ni, boleh la tambah ayam bakar, solok lada, telur manis dan keropok. Okay selamat mencuba. :)
Sungguh menyelerakan...
ReplyDelete