Sunday, May 9, 2010

My resipi..kari kepala ikan

.rasanya hari hari makan pun tak jemu....sedap ni

BAHAN BAHANYA IALAH..........
 1 ketul kepala ikan merah
5 biji tomato (dipotong empat)
4 ulas bawang merah,
2 ulas bawang putih,
5 sudu besar serbuk kari ikan adabi,
2 sudu besar asam jawa,
3 tangkai daun kari,
2 bunjut sup bunjut ,
2 paket santan serbuk
minyak secukupnya untuk menumis,

CARA MEMASAK
1..panaskan minyak tdan goreng bawang merah,bawang putih dan sup bunjut adabi,
2..masukkan serbuk rempah kari adabi dan sedikit air.
3..tumis sampai naik minyak,
4...masukkan kepala ikan dan tambahkan sedikit air,kemudian masukkan serbuk santan.
5..masukkan tomato dan asam jawa ,biarkan mendidih seketika sehingga kuah menjadi pekat.
6...masukkan garam secukup rasa.........

No comments:

Post a Comment