Google+ Followers

Saturday, November 13, 2010

hidangan dipagi raya~~~~ spageti Cendawan~~~~











salam,kepada kengkawan yang masih tercari2 apa kah resipi istimewa untuk dihidangkan dipagi raya nanti
apa kata kalau kita mencuba resipi ini...memang sodap maa...

BAHAN BAHAN:
1 bungkus spageti
300gm daging cincang
1 botol besar pes sos prego
2 ulas bawang putih---dikisar
2 sudu cili kering---dikisar
1 labu bawang besar---dikisar
1botol sos tomato
1botol sos cili
1tin cendawan butang---dihiris
2biji tomato--dipotong dadu
4sudu minyak masak
sedikit air,lada sulah,gula dan garam
sedikit daun ketumbar---dihiris halus

CARA MEMBUATNYA:
* spageti direbus sehingga lembut,tambahkan sedikit mentega didalamnya sebelum ditos ditos bagi mengelak
spageti melekat.
* panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan
* masukkan cili kering kisar tadi dan tumis sehingga garing
* kemudian masukkan daging kisar dan goreng hingga garing
* masukkan sos tomato sos cili, air, gula,lada sulah,dan garam secukup rasa, pastikan kuah tidak terlalu cair
* bila mendidih barulah dimasukkan cendawan dan tomato
* biarkan masak seketika sebelum diangkat
* tuangkan kuah keatas spageti sebelum ditabur dengan hirisan daun ketumbar diatasnya.........


Selamat mencuba-----------

No comments:

Post a Comment