Gambar Sekadar Hiasan sahaja.;)
BAHAN TART
500gm tepung gandum
250gm mentega lembut
120gm gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
BAHAN INTI
200gm coklat masakan -dicairkan
100gm tepung kastard segera
240 ml air
buah kiwi ,pic dan ceri merah - dihiris
BAHAN JELI
250 ml air
80gm gula pasir
12gm jeli segera
CARA MEMBUAT TART:
satukan tepung gandum dan gula aising didalam mangkuk
campurkan mentega dan gaul hingga menjadi serbuk kasar
masukkan esen vanila, kuning telur dan air sejuk
uli sehingga menjadi doh yang lembut
rehat selama 15minit
canai dan terap doh didalam acuan tart
bakar selama 10minit atau sehingga masak pada suhu 180c, keluarkan daripada ketuhar dan ketepikan
BAHAN INTI:
satukan tepung kastard dan air didalam periuk. Masak diatas api perlahan sehingga
pekat.Masukkan kedalam beg piping
susun buah buahan diatas inti
kemudian sapu jeli diatas buah yang disusun tadi...
No comments:
Post a Comment