Bahan-bahanya
6 ketul ayam dipotong kecil
1 biji telur
1 sudu teh tepung jagung
pati perasa ayam
sedikit garam sedikit gula
1cawan minyak masak
Bahan perap A
2 biji bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
4 helai dau kari
1sudu teh cili kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk cili
Cara membuatnya
1-lumurkan bahan A pada ketulan ayam dan perap sejam dalam peti sejuk
2-Pukul telur sedikit dan campur bersama tepung jagung, pati perasa ayam,dan sedikit gula , biarkan seketika.
3-Celup ketulan ayam yang sudah diperap didalam bancuhan telur
4-Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga keemasan.
No comments:
Post a Comment