Tuesday, March 15, 2011
Resipi nasi tumpang
bahan-bahanya;
200gm beras
600ml air
Cara membuatnya
1-Tanak nasi sehingga kering
2-Sediakan daun pisang sebagai kelongsong
Bahan gulai ikan
1ekor ikan tongkol kecil
1/in lengkuas
1in kunyit hidup
200gm bawang merah
secubit garam
sedikit gula atau manisan
kesemua bahan2 ini dikisar
Cara membuat;
Masak kesemua bahan kisar,santan kelapa asam keping garam manisan sehingga mendidih sambil kacau perlahan-lahan.Masukkan ikan dan kacau bsehingga masak
Ambil ikan dan tos bersama sedikit kuah sahaja,sejukkan
Bahan2 sambal ikan
1/2 kg ikan kembung
200gm bawang merah
20gm cili kering
100ml santan
Cara membuat
1-Ikan direbus terlebih dahulu bersama sedikit air dengan api,sejukkan,asingkan isi dan tulang
2-Cili kering dan bawang merah dikisar halus, masukkan isi ikan bersama bahan dikisar tadi beserta santan .Kacau hingga kering dan sejukkan ,masukkan serbuk perasa, garam dan gula secukupnya
Cara membuat nasi tumpang
1-Ambil sesudu besar nasi dan ditekan sehingga padat dalam kelongsong daun pisang, masukkan sambal ikan sedikit,ambil dua sudu nasi dan tekan serapatnya.Masukkan gulai ikan dan amil tiga sudu nasi dan tekan serapatnya.
2-Sejuk dan kemudian sedia dihidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment